Wiza do Chin w 3 prostych krokach.

Wypełnij wniosek on-line

Tylko u nas! Bezproblemowo. Bezbłędnie. Bezpiecznie.

Dostarcz dokumenty

Możesz zamówić kuriera na naszej stronie lub dostarczyć we własnym zakresie.

Twoja wiza jest gotowa

Gwarantujemy Ci uzyskanie wizy na czas.

Mamy zniżki :)

- 15% taniej (pośrednictwo wizowe) dla grup powyżej 5 osób
- 30% taniej (pośrednictwo wizowe) dla grup powyżej 10 osób
- 10% taniej (pośrednictwo wizowe) dla studentów i osób poniżej 26 lat
* zniżki nie łączą się ze sobą, ani z innymi promocjami wizowymi widocznymi na stronie

!UWAGA! Informujemy, iż chińskie placówki dyplomatyczne będą nieczynne w dn. 02 - 06.10.2017 r. Prosimy wziąć tę informację pod uwagę planując ubieganie się o wizy do Chin.

Lonely Planet poleca aina.pl. Figurujemy jako firma, przez którą w łatwy sposób można wyrobić wizę.

Wybierz wizę najlepiej pasującą do Twoich potrzeb

Krotność wizy
      
Typ wizy

Opis:

- turystyka
- udział w targach jako zwiedzający

Ważność wiz:

- 90 dni od momentu wydania,
- do 30 dni pobytu.

Czas wyrabiania
    

Nie wiesz jaką wizę potrzebujesz? Przeczytaj tą podpowiedź.

Wybierasz się do Chin w 2017 roku, ale nie wiesz jaką wizę wybrać? Jeśli jedziesz pozwiedzać i/lub spotkać się z kontrahentami wybierz wizę turystyczną / biznesową. Wiza grupowa turystyczna przeznaczona jest dla zorganizowanych wycieczek. Jeśli jedziesz odwiedzić obywatela Chin i posiadasz od niego zaproszenie, wybierz wizę prywatną. Ktoś z Twojej rodziny pracuje w Chinach i chcesz go odwiedzić? Tu najodpowiedniejsza będzie wiza rodzinna. Studenci powinni wybrać wizę studencką. Do dyspozycji masz wizy 1-, 2- lub wielokrotne. Zaznacz wybrane właściwości i kliknij przycisk “Wypełnij wniosek’ aby przejść do wniosku wizowego online do Chin.

Zanim wyjedziesz do Chin

Pobierz darmowy mini-przewodnik.

Cena wizy
Pośrednictwo:
149 PLN
Opłata konsularna:
260 PLN
Razem: 409 PLN

Potrzebujesz pomocy?

Zadaj pytanie

Podoba Ci się strona? Podziel się.

Sprawdź jakich dokumentów będziesz potrzebował
  • Oryginał paszportu ważny co najmniej 180 dni po dacie zakończenia podróży ( posiadający 6 wolnych stron: 3 kartki - obok siebie lub obustronnie puste )
  • Kopia paszportu (strona ze zdjęciem)
  • Wypełniony wniosek wizowy (Kliknij przycisk Wypełnij wniosek on line)
  • 1 x zdjęcie paszportowe (aktualne) - pobierz wymagania dot. zdjęcia
  • Obowiązkowa rezerwacja hotelowa na każdy planowany wjazd i wyjazd
  • Obowiązkowa rezerwacja lotnicza na każdy planowany wjazd i wyjazd
Dodatkowe informacje
  • Konsulat pracuje wyłącznie w poniedziałek, środę i czwartek, wizowanie w trybie ekspres przebiega w dniach roboczych pracy konsulatu tz. pon - czw, śr - pon, czw - śr.
  • Konsulat ma prawo odmowy wydania wizy, zmiany wnioskowanej krotności, zmiany terminu ważności wizy bez podania przyczyny.
  • Czas wyrabiania wiz podano w dniach roboczych konsulatu. Czas wyrabiania wiz liczony jest od następnego dnia po otrzymaniu przez naszego pracownika wszystkich niezbędnych dokumentów do otrzymania wizy.
  • Wizy do Chin wyrabiamy dla obywateli Polski oraz UE (oprócz Wielkiej Brytanii), którzy posiadają zameldowanie w Polsce lub kartę pobytu.
  • Jeżeli w trakcie pobytu planowany jest wyjazd z Chin np. do Hong Kongu, Tajwanu, Macao oraz ponowny powrót do Chin, należy wyrobić wizę 2-krotną
  • Zrobienie rezerwacji lotniczej lub hotelowej - 65 zł
Ważne
  • Wjazd do Chin musi się odbyć nie później niż 3 dni przed końcem ważności wizy.

Spodobała Ci się nasza strona wizowa, a może nie jesteś z niej zadowolony/a? Będziemy wdzięczni za Twój komentarz:)

Często zadawane pytania: Wiza do Chin

1. Co oznacza wyrażenie "Najdłuższy z planowanych pobytów w Chinach"?

Wyrażenie to oznacza maksymalną liczbę dni jaką zamierzasz spędzić w Chinach podczas jednego z wjazdów. W przypadku wiz turystycznych można ubiegać się o wizę do 30 dni, w przypadku wiz biznesowych – ilość dni zależy od informacji w zaproszeniu, czyli do 30, 60 lub 90 (w przypadku posiadania zaproszenia od władz prowincji chińskiej).

2. Czy aby wyrobić wizę do Chin wymagane jest ubezpieczenie?

Nie, ale pamiętaj, że warto się ubezpieczyć dla własnego dobra. Minimalna zalecana przez nas kwota ubezpieczenia powinna opiewać na co najmniej 20 000 EUR kosztów leczenia.

Ubezpieczenie turystyczne do Chin możesz kupić online tutaj.

3. Czy mogę zmienić swój plan podróży po uzyskaniu wizy?

Wiza chińska jest ważna od daty wydania przez najbliższe 3 lub 6 miesięcy i od momentu wjazdu jest liczony czas pobytu np. 30 dni, dlatego w każdej chwili można zmienić plan podróży. Wiza wydawana jest na całe terytorium Chin, wyłączając Hongkong i Macao.

4. Kiedy moja wiza staje się ważna i kiedy wygasa?

Wiza staje się ważna od daty jej wystawienia i pozostaje ważna tak długo, jak zaznaczono na wniosku, chyba że urzędnik konsularny zdecyduje o skróceniu ważności wizy.

Wiza wygasa w jednej z następujących okoliczności:

  • po 24:00 (czasu pekińskiego) dnia, który został oznaczony jako termin ważności wizy
  • liczba wjazdów zostanie wykorzystana
  • w wyniku cofnięcia wizy lub jej anulowanie przez chińskie władze rządowe
  • inne okoliczności zgodne z chińskim prawem

5. Mam zamiar odwiedzić Pekin, a następnie spędzić 7 dni w Hong Kongu. Potem będę w Guangzhou. Ile wjazdów jest mi potrzebne?

Należy złożyć wniosek zezwalający na 2 wjazdy (wiza 2-krotna) na teren Chin lub wniosek o wizę wielokrotną (tylko w przypadku wiz biznesowych z zaproszeniem od władz prowincji chińskiej). Pobyt w Hong Kongu jest traktowany jako opuszczenie terenu Chin.

6. Co oznacza "ilość wjazdów"? Co należy zrobić, jeśli liczba wjazdów zgłoszonych na wizie się skończy?

"Ilość wjazdów" określa ile razy można wjechać na terytorium Chin. Wiza może być 1-krotna, 2-krotna lub wielokrotna (w przypadku wiz biznesowych lub rodzinnych). W przypadku wiz 1- i 2-krotnej tracą one ważność po wykorzystaniu liczby wjazdów lub po terminie ważności wizy. Wtedy należy ubiegać się o nową wizę do Chin. W przypadku wizy wielokrotnej, ograniczona jest liczba dni pobytu, natomiast wjazdy mogą być wielokrotne w czasie trwania ważności wizy.

7. Kiedy powinienem ubiegać się o wizę do Chin przed moją planowaną podróżą?

Proponujemy złożyć wniosek wizowy na miesiąc przed planowaną podróżą do Chin. W przypadku ubiegania się o wizę za wcześnie, może ona wygasnąć zanim zostanie wykorzystana. W przypadku ubiegania się o wizę za późno, może zabraknąć czasu na jej uzyskanie.

8. O jaki rodzaj wizy do Chin powinienem się ubiegać, jeśli jadę na targi jako zwiedzający?

Nie ma specjalnej kategorii wizowej przeznaczonej dla zwiedzających targi. Taki przypadek jest traktowany na równi z turystyką. Wystarczy więc aplikować o wizę turystyczną. Jeśli jednak, twoja firma zamierza mieć na targach swoje stanowisko, powinieneś ubiegać się wówczas o wizę biznesową. Wizę biznesową można otrzymać posiadając kopię wejściówek na targi lub informację o rejestracji i udziale w targach.

9. Nie mam biletu lotniczego ani hotelu, czy bez tego mogę ubiegać się o wizę?

Aby ubiegać się o wizę chińską, wystarczy posiadać jedynie rezerwację biletu lotniczego, która z reguły jest bezpłatna. Jeśli nie posiadasz żadnej rezerwacji, możemy ją dla ciebie wykonać.

10. O jaką wizę powinienem aplikować, jeżeli odbywam płatny staż/praktyki w Chinach?

Jeżeli podejmujesz płatne praktyki lub staż po zakończeniu edukacji i otrzymujesz wynagrodzenie z instytucji/firmy chińskiej, powinieneś aplikować o wizę pracowniczą. W takim przypadku należy przesłać do nas, wraz z podstawowymi dokumentami, oryginał pozwolenia na podjęcie pracy w Chinach oraz oryginał zaproszenia od władz prowincji do wizy pracowniczej.

11. Czy mogę otrzymać wizę turystyczną wielokrotną?

Konsulat chiński w Warszawie nie wydaje wiz turystycznych wielokrotnych, natomiast można aplikować o wizę wielokrotną rodzinną, jeżeli udajesz się do Chin do osoby będącej członkiem rodziny i mieszkającej na stałe w Chinach. Oprócz podstawowych dokumentów należy dołączyć wówczas zaproszenie od osoby prywatnej, skan dokumentu tożsamości osoby zapraszającej oraz dokument potwierdzający pokrewieństwo (akt urodzenia, akt małżeństwa).

12. Czy obcokrajowiec mieszkający w Polsce może aplikować o wizę chińską w konsulacie w Warszawie?

Każdy obcokrajowiec może ubiegać się o wizę w konsulacie w Warszawie, pod warunkiem, że posiada kartę pobytu lub jest zameldowany czasowo na co najmniej 6 miesięcy. Do dokumentów trzeba dołączyć kopię jednego z tych dokumentów. Zaświadczenie z pracy nie wystarczy, aby uzyskać wizę.

13. Kiedy można otrzymać wizę studencką wielokrotną?

Wizę studencką wielokrotną można otrzymać posiadając zaproszenie z uczelni chińskiej z informacją o przyjęciu na studia – admission notice oraz dokument JW 202/201 na podjęcie nauki powyżej 180 dni. Konsulat wydaje wizę wjazdową i na miejscu w ciągu 30 dni trzeba dokonać formalności, aby otrzymać kartę pobytu upoważniającą do wielokrotnych wjazdów do Chin.

14. W jakiej sytuacji można się ubiegać o wizę: wizyta w celu wymiany doświadczeń?

Wizę „wizyta w celu wymiany doświadczeń” otrzymują osoby prowadzące w Chinach wykłady lub biorące udział w konferencjach i badaniach naukowych, które odbywają się w ramach jednokrotnego wjazdu i trwają do 30 dni pobytu. Wiza wydawana jest na podstawie zaproszenia z instytucji/uczelni chińskiej.

15. Jestem z Warszawy, ale nie mam czasu podejść do Waszego biura na ul. Nowogrodzkiej 31, jak inaczej mogę dostarczyć dokumenty do wizy do Chin?

Możesz zamówić przesyłkę miejską. Kurier za 29 zł odbierze komplet dokumentów i dostarczy z powrotem już gotową wizę do Chin.

Zamów przesyłkę miejską

16. Jestem z Wrocławia, czy muszę jechać do biura w Warszawie, aby dostarczyć dokumenty potrzebne do wyrobienia wizy do Chin?

Nie musisz się do nas fatygować osobiście. Po wypełnieniu wniosku wizowego do Chin na naszej stronie, możesz w kolejnym kroku zamówić przesyłkę krajową w dwie strony za 57 zł. W ten sposób zaoszczędzisz czas i pieniądze.

Zamów przesyłkę międzymiastową

17. Czy jadąc do Makao powinienem starać się o wizę do Chin?

Nie, ponieważ Makao, tak jak Hongkong, posiada status specjalnej jednostki administracyjnej i traktowane jest jak osobne terytorium. Jednakże trzeba pamiętać o tym, że jeśli jesteś w Chinach i planujesz wyjechać do jednego z tych miejsc, a następnie wrócić do Chin, musisz mieć wizę 2-krotną zezwalającą na dwa wjazdy do Chin.

18. Jak długo trwa wyrobienie wizy turystycznej do Chin?

Wyrobienie wizy turystycznej trwa w ekspresie 3 dni pracy konsulatu, a w trybie standardowym 5 dni pracy konsulatu. Pamiętaj jednak, że Konsulat Chin pracuje tylko w poniedziałek, środę i czwartek i te dni liczone są jako dni pracy. Dokumenty po ich otrzymaniu składamy na następny dzień pracy konsulatu, a więc wizowanie wygląda następująco:

19. Chciałbym otrzymać wizę biznesową do Chin na rok. Jakie warunki muszę spełnić?

Aby otrzymać wizę biznesową wielokrotną do Chin na rok, należy posiadać co najmniej dwie wykorzystane wizy chińskie w paszporcie oraz zaproszenie z firmy chińskiej z prośbą o wydanie wizy biznesowej rocznej. Na zaproszeniu powinna widnieć pieczątka firmy chińskiej.

Chiny - Najciekawsze teksty z naszego blogu

Chiński Nowy Rok 2016 – Rok Małpy.

Nowy Rok to okazja do świętowania, ale nie w Chinach... Chińczycy swoje święto obchodzą na przełomie stycznia i lutego. Co więcej Nowy Rok jest symbolizowany przez inne zwierzę. W tym oku Chiny celebrują rok małpy, a jak wyglądają ich obchody? Sprawdź w naszym wpisie na blogu Aina Tavel...

Czytaj więcej

Tego nie znajdziesz w przewodnikach – 5 niezwykłych zwyczajów z życia Chińczyków

Co kraj to obyczaj, co rodzina to zwyczaj - głosi przysłowie ludowe, i w przypadku Chińczyków sprawdza się idealnie. O Tym narodzie krąży tyle stereotypów, że nic już chyba nie jest w stanie zdziwić. Przedstawione przez nas zwyczaje w tym artkule pomogą Ci poznać ich bliżej i ustrzec przed kulturowym faux pas...

Czytaj więcej

Yunnan – południowa prowincja Chin

Jedną z najpiękniejszych i wciąż nieodkrytych prowincji Chin jest Yunnan w południowej części kraju. Prowincja ta położona jest tuż przy granicy z Birmą, Laosem i Wietnamem. Ze względu na dużą ilość terenów rolniczych oraz pól uprawnych rzadko wybierana jest na cel wakacyjnych wypraw. A szkoda, bo ten, kto jednak zdecyduje się tu przyjechać...

Czytaj więcej

Doświadczenie

Z powodzeniem świadczymy szeroko zakrojone usługi turystyczne od 2005 roku.

Rzetelna firma

Przynależność do Polskiej Izby Turystyki od 2007 roku jest gwarancją naszej rzetelności i jakości.

Technologia

Nasze usługi są dostępne na wszystkich urządzeniach przenośnych oraz stacjonarnych.

Kontakt

Warszawa 22 828 13 04

Kraków 12 422 22 09

Gdynia 58 350 06 38

Referencje

Wysoka jakość usług oraz kompetencja, pozwala nam na wyrażenie opinii, że Aina Travel to godny partner do nawiązania współpracy.
B.P. Herodot

Najpopularniejsza strona wizowa

Jesteśmy najpopularniejszym serwisem pośrednictwa wizowego w Polce.

Według Alexa Rank z dnia 01.04.2016

Płatności

W biurach w Krakowie i Warszawie akceptujemy karty płatnicze i kredytowe, a także gotówkę. Wystawiamy również faktury VAT... więcej

     

Współpraca z biurami podróży

Prowadzisz biuro podróży lub organizujesz wyprawy lub eskapady w najdalsze zakątki świata? Zacznij zarabiać na pośrednictwie wizowym ... więcej

© 2005 - 2016 Aina Travel Sp. z o.o. - Sereno Fenn'a 14/1 31-143 Kraków - ul. Nowogrodzka 31 pok. 324 00-511 Warszawa - Cookies - Regulamin - Blog - Mapa strony - O nas + Opinie o Aina Travel

Projekt siedziby naszego biura wykonało: MOTIFO - Projektowanie Wnętrz.