Wiza do Rosji w 3 prostych krokach.

Wypełnij wniosek on-line

Tylko u nas! Bezproblemowo. Bezbłędnie. Bezpiecznie.

Dostarcz dokumenty

Możesz zamówić kuriera na naszej stronie lub dostarczyć we własnym zakresie.

Twoja wiza jest gotowa

Gwarantujemy Ci uzyskanie wizy na czas.

!UWAGA! Informujemy, placówki warszawska placów dyplomatyczna Federacji Rosyjskiej będzie nieczynna w dniach 8-10.05.2017.

Lonely Planet poleca aina.pl. Figurujemy jako firma, przez którą w łatwy sposób można wyrobić wizę.

Wybierz wizę najlepiej pasującą do Twoich potrzeb

Krotność wizy
      
Typ wizy

Opis:
- turystyka, zwiedzanie,
- wizyta na targach,
- rozmowy handlowe

Ważność wiz:
- wg dat określonych we wniosku wizowym.

Czas wyrabiania
    

Nie wiesz jaką wizę potrzebujesz? Przeczytaj tą podpowiedź.

Planujesz podróż do Rosji w 2017 roku, ale nie wiesz jaką wizę wybrać? Dla zwiedzających i/lub biznesmenów przeznaczona jest wiza turystyczno-biznesowa. Jeśli jedziesz odwiedzić rodzinę lub znajomych, wybierz wizę prywatną. Wiza tranzytowa przez Rosję będzie obowiązywać w przypadku jeśli Rosja jest krajem przejazdowym. A może masz zamiar pracować w Rosji? W takim wypadku wybierz wizę pracowniczą. Do dyspozycji masz wizy 1-, 2- lub wielokrotne. Zaznacz wybrane właściwości i kliknij przycisk Wypełnij wniosek aby przejść do rosyjskiego wniosku wizowego online.

Zanim wyjedziesz do Rosji

Pobierz darmowy mini-przewodnik.

Cena wizy
Pośrednictwo:
129 PLN
Opł. konsularna - wydanie wizy:
153 PLN
Obowiązkowa opłata Rosyjskiego Centrum Wizowego:
125 PLN
DODAJ

Poparcie wizowe - Voucher

Jest wymagane, DODAJ jeśli nie posiadasz

Razem: 407 PLN

Potrzebujesz pomocy?

Zadaj pytanie

Podoba Ci się strona? Podziel się.

Sprawdź jakich dokumentów będziesz potrzebował
  • Paszport ważny co najmniej 180 dni po dacie zakończenia podróży
  • Wypełniony wniosek wizowy (Kliknij przycisk Wypełnij wniosek on line)
  • 1 x zdjęcie paszportowe (aktualne - maks. 6-miesięczne) - pobierz wymagania dot. zdjęcia
  • Obowiązkowe ubezpieczenie (KL min. 30 000 EUR obejmująca ŚWIAT) na okres ważności wizy. Ubezpieczenie możesz wykupić w kolejnym kroku.
  • Rezerwacje hotelowe w planowanych miejscach pobytu na cały okres ważności wizy
Dodatkowe informacje
  • Wiza wydawana jest na daty podane we wniosku jako data wjazdu i wyjazdu.
  • Konsulat ma prawo odmowy wydania wizy, zmiany wnioskowanej krotności, zmiany terminu ważności wizy bez podania przyczyny.
  • Czas wyrabiania wiz podano w dniach roboczych konsulatu. Czas wyrabiania wiz liczony jest od następnego dnia po otrzymaniu przez naszego pracownika wszystkich niezbędnych dokumentów do otrzymania wizy.
  • W przypadku konieczności wizowania paszportów w innym mieście, niż miejsce składania dokumentów należy doliczyć 2 dni na przesyłki kurierskie.

Spodobała Ci się nasza strona wizowa, a może nie jesteś z niej zadowolony/a? Będziemy wdzięczni za Twój komentarz:)

Często zadawane pytania: Wiza do Rosji

1. Jakich dokumentów potrzebuję, aby uzyskać wizę do Rosji? Od czego zacząć wyrabianie wizy?

Do wyrobienia wizy potrzebny jest komplet dokumentów: paszport, zdjęcie paszportowe, wypełniony i podpisany wniosek wizowy, voucher turystyczny lub zaproszenie oraz ubezpieczenie na czas trwania wizy. Istnieje możliwość zakupienia w naszym biurze ubezpieczenia oraz voucheru, więc od Ciebie potrzebujemy jedynie poniższych dokumentów:

Przygotuj poniższe dokumenty:

  • paszport - upewnij się, że masz wystarczająco długo ważny, przynajmniej pół roku po planowanej dacie zakończenia podroży,
  • aktualne zdjęcie paszportowe (wykonane maksymalnie 6m-cy temu),
  • wypełniony oraz podpisany wniosek wizowy do Rosji.

2. Czy muszę osobiście składać dokumenty, aby uzyskać wizę do Rosji?

Nie jest konieczne osobiste składanie dokumentów do wizy. Wystarczy wysłać je kurierem do odpowiedniego oddziału naszej firmy. Kuriera można zamówić on-line bezpośrednio na naszej stronie aina.pl/kurier i postępować dalej zgodnie z instrukcją.

3. Czy wszystkie pola we wniosku wizowym są konieczne do wypełnienia?

Wszystkie pola, które są wymagane dla danego typu wizy powinny zostać wypełnione. Nasza firma przygotowała wygodny wniosek wizowy on-line, który wypełnia się szybko i przyjemnie dzięki towarzyszącym podpowiedziom.

4. Wiem już, że wiza turystyczna jest ważna maksymalnie przez 30 dni. Jak liczony jest ten czas.

Wiza turystyczna do Rosji jest ważna maksymalnie przez 30 dni, według dat wskazanych we wniosku wizowym. Pomiędzy tymi datami można wjechać i należy wyjechać z terenu Rosji. Jeżeli Twój wyjazd może się przedłużyć, aplikując o wizę, możesz dać sobie dzień, dwa tzw. „zapasu”, oczywiście mieszcząc się w maksymalnym 30-dniowym czasie trwania wizy.

5. Na jak długo wydawane są wizy turystyczne do Rosji?

Wizę turystyczną do Rosji otrzymuje się maksymalnie na okres 30 dni. Upoważnia ona zwykle do jednego wjazdu na teren Rosji. Jeśli planujesz podróż, gdzie Rosja jest krajem przejazdowym, wtedy możesz się ubiegać o wizę upoważniającą do dwukrotnego przejazdu (np. Polska → Rosja → Mongolia → Rosja → Polska). Wtedy do wniosku wizowego należy dołączyć dodatkowe dokumenty: plan podróży, bilety, rezerwacje hotelowe, ważną wizę do kraju docelowego (jeśli jest wymagana).

6. Jadę do Rosji samochodem, czy potrzebuję wizy tranzytowej, żeby przejechać przez Białoruś?

Każdy wjazd na terytorium Białorusi wymaga ważnej wizy wklejanej do paszportu. Wiza tranzytowa (jedno-, dwu- i wielokrotna) na Białoruś jest wyrabiana na podstawie ważnej wizy do Rosji.
Aby uzyskać więcej informacji na temat wiz do Białorusi przejdź na informacje o wizach białoruskich.

7. Kupiłam okazyjnie bilety do Moskwy, ale nie mam wizy do Rosji! Jak szybko dostanę wizę turystyczną?

Wyrobienie wizy turystycznej do Rosji trwa około 7 dni roboczych od chwili otrzymania wszystkich wymaganych dokumentów. Jeśli wyjazd jest pilny, można się starać o wyrobienie wizy turystycznej do Rosji w trybie ekspresowym (około 5 dni roboczych), ale wtedy należy dodatkowo przedstawić rezerwację biletów lotniczych oraz podanie do Konsula z prośbą o wydanie wizy w trybie przyśpieszonym.

8. Czytałem, że do wyrobienia wizy do Rosji konieczny jest voucher turystyczny (tzw. poparcie wizowe).

Tak, aby wyrobić wizę do Rosji, niezbędny jest voucher turystyczny. Jest to potwierdzenie przyjęcia zagranicznego turysty wystawiane przez rosyjską firmę turystyczną, która występuje jako tzw. instytucja zapraszająca. Jeśli nie posiadasz takiego vouchera, możesz go otrzymać za naszym pośrednictwem.

9. Jak szybko można otrzymać voucher turystyczny do wizy do Rosji?

Voucher turystyczny za pośrednictwem Aina Travel można otrzymać w przeciągu 1 godziny.

10. Czy voucher turystyczny to to samo co rezerwacja hotelowa?

Voucher turystyczny to nie to samo, co rezerwacja hotelowa! Jeżeli masz już voucher, firma wystawiająca powinna dokonać już rezerwacji hotelowej. Jeżeli go nie masz wyrabiając wizę za naszym pośrednictwem, otrzymasz od nas voucher.

11. Czy mogę kupić sam voucher turystyczny, gdyż chce sam wyrobić sobie wizę?

Tak, za naszym pośrednictwem możesz kupić sam voucher turystyczny uprawiający do uzyskania odpowiedniej wizy.

12. Mieszkam i pracuję w Krakowie, a paszport mam wydany w Warszawie. Gdzie powinnam złożyć wniosek o wizę do Rosji?

W takim przypadku istotne jest miejsce wydania paszportu. Jeśli został wydany w województwie mazowieckim, podlega pod Konsulat warszawski i tam też należy ubiegać się o wizę. Jeśli jednak oprócz standardowych dokumentów wymaganych do wizy do Rosji, czyli: paszportu, zdjęcia, wniosku wizowego, ubezpieczenia, zaproszenia/voucheru, dostarczysz również zaświadczenie o zatrudnieniu w Krakowie lub ksero dowodu osobistego z zameldowaniem w Krakowie, możesz aplikować o wizę w Krakowie. Taka możliwość isnieje tylko w przypadku Krakowa!

13. Jadę do znajomych do Rosji. O jaką wizę powinnam się starać – prywatną czy turystyczną?

Wizy prywatne wystawiane są tylko na podstawie zaproszenia potwierdzonego przez rosyjskie ministerstwo na wniosek osoby zapraszającej (zaproszenie jest wymagane w oryginale). Jeśli nie mamy takiego zaproszenia i nie chcemy zbytnio angażować naszych rosyjskich przyjaciół w formalności związane z wizowaniem, najlepiej ubiegać się o wizę turystyczną. Wystarczy wtedy dostarczyć wniosek, paszport i zdjęcie do naszego biura. Voucher turystyczny i ubezpieczenie wystawimy już na miejscu.

14. Czy na wizie turystycznej mogę odwiedzać targi, które odbywają się w Rosji?

Tak, na wizie turystycznej można odwiedzać targi, które się odbywają się w Rosji. Jest to jedna z form turystyki. Natomiast nie zalecamy na wizie turystycznej uczestnictwa w targach jako jeden z wystawców. W takim przypadku najlepiej mieć zaproszenie od organizatora targów lub firmy zajmującej się przygotowaniami wystawienniczymi, aby wydała stosowne zaproszenie w celu uzyskania wizy biznesowej.

15. Za pół roku wybieram się do Rosji, czy już teraz mogę starać się o wizę?

Wnioski wizowe przyjmowane są przez Konsulat/Ambasadę na około miesiąc przed planowaną datą wjazdu.

16. Czy zaproszenie biznesowe do Rosji musi być w oryginale?

Przy aplikacji o wizę biznesową jedno- lub dwukrotną wystarczy kopia zaproszenia. Jeśli jednak ubiegasz się o wizę biznesową wielokrotną, należy posiadać oryginał zaproszenia. W niektórych konsulatach możliwe jest złożenie skanu zaproszenia (do końca aplikacji należy koniecznie dostarczyć oryginał!). Prosimy o kontakt w tej sprawie z naszym pracownikiem.

17. Aplikuję o wizę wielokrotną, na rok. Co mam wpisać w polach data wjazdu i wyjazdu z Rosji? Nie mam jeszcze wykupionych biletów.

Pola data wjazdu i wyjazdu z Rosji wskazują na daty ważności wizy. Data wjazdu jest to data z jaką możemy do Rosji wjechać (zwykle determinuje ją zaproszenie i/lub czas z jakim najwcześniej możemy wizę uzyskać), a data wyjazdu jest ostateczną datą z jaką musimy opuścić teren Federacji Rosyjskiej (wskazana jest zawsze na zaproszeniu). Więc najlepiej wpisać te daty zgodnie z zaproszeniem. Radzimy również dołączać skan zaproszenia przy wypełnianiu wniosku – dzięki temu mamy możliwość weryfikacji wniosku wizowego z zaproszeniem.

18. Kończy mi się wiza biznesowa, chciałbym ją przedłużyć.

Niestety przedłużenie wizy nie jest możliwe. Po zakończeniu ważności wizy należy aplikować o następną wizę z nowymi dokumentami (ważne! Raz wykorzystanego do wizowania zaproszenia, nie możemy użyć ponownie do wyrobienia nowej wizy).

19. Nigdy nie byłem w Rosji, czy mogę starać się o wizę wielokrotną?

Niestety, aby starać się o wizę wielokrotną do Rosji powinieneś odbyć wcześniej jedną podróż do tego kraju i to w bieżącym lub ubiegłym roku! Istnieje jednak wyjątek od tej reguły. Ale tylko wtedy, gdy posiadasz zaproszenie od firmy, które zawiera informacje o wielokrotnych wjazdach do Rosji i zostało potwierdzone przez rosyjską Federacyjną Służbę Migracyjną.

20. Co to jest obowiązkowa opłata Rosyjskiego Centrum Wizowego?

Jest to obowiązkowa opłata na rzecz firmy, która w imieniu Ambasady i Konsulatu Republiki Rosyjskiej, przyjmuje wnioski wizowe od wszystkich klientów. Następnie przekazuje je do odpowiedniej placówki, za co pobiera opłatę w wysokości 25 EUR (w przeliczeniu na PLN) od każdego wniosku. Firma ta wygrała przetarg i na wzór firm w innych państwach obsługuje klientów na rzecz placówek dyplomatycznych Rosji.

21. Jakie jest prawdopodobieństwo, że nie dostanę wizy?

Ostateczna decyzja o przyznaniu wizy należy do Konsula. My ze swojej strony robimy wszystko, aby zabezpieczyć Cię od strony formalnej. Pilnujemy, aby wszystkie dokumenty składane wraz z paszportem były odpowiednie, a wnioski wizowe poprawnie wypełnione. Tego typu działania zwiększają Twoje szanse na dostanie wizy.

22. Czy w związku z obecną sytuacją polityczną w Rosji jest problem z uzyskaniem wizy?

Na chwile obecną nie masz się czego obawiać. Wizy są wydawane bez problemów i opóźnień, tak jak dotychczas.

23. Słyszałem, że skanują linie papilarne przed wydaniem wizy. Czy aplikując o wizę będę musiał zgłosić się do konsulatu osobiście?

Obowiązek pobierania danych biometrycznych nie dotyczy Polaków, tylko np. obywateli Wielkiej Brytanii. Aplikując o wizę przez nasze biuro, nie musisz osobiście stawiać się w Konsulacie.

24. Razem ze znajomymi planujemy przejazd Koleją Transsyberyjską. Czy za waszym pośrednictwem mogę załatwić sprawy biletów oraz wymaganych wiz? Kiedy powinienem się za to zabrać?

Oczywiście, z chęcią pomożemy w zorganizowaniu podróży. Wnioski o wizę możemy złożyć na około miesiąc przed planowanym wyjazdem, natomiast ceny biletów na Kolej Transsyberyjską możemy sprawdzić najwcześniej na 45 dni przed podróżą. Jeśli chcesz znać chociaż orientacyjne ceny – skontaktuj się z nami mailowo lub przez naszą drugą stronę Kolej Transsyberyjska. Pamiętaj, że jadąc Koleją Transsyberyjską, aż do Pekinu będziesz potrzebował wizę do Chin.

25. Czy mój znajomy (jest obywatelem Hiszpanii) może również za waszym pośrednictwem ubiegać się o wizę?

Jak najbardziej, jednak oprócz standardowych dokumentów (paszport, zdjęcie, wniosek, voucher, ubezpieczenie) wymagana jest również kopia dokumentu potwierdzającego związek z naszym krajem – czyli karta pobytu lub zameldowanie na terytorium Rzeczypospolitej. Jeśli takiego dokumentu nie posiada, niestety musi się ubiegać o wizę w swoim kraju. Należy również pamiętać, iż obcokrajowcy aplikujący o wizę do Rosji mają inne opłaty konsularne, dlatego prosimy o kontakt z naszym biurem w tej sprawie.

26. Będę się przesiadał na rosyjskim lotnisku. Czy potrzebuję wizy tranzytowej?

W przypadku przesiadki odbywającej się bez zmiany lotniska, czyli wewnątrz strefy tranzytowej oraz w ciągu 24 godzin, to nie ma potrzeby wyrabiania wizy tranzytowej do Rosji. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku nie możesz opuścić lotniska i udać się np.: na zwiedzanie miasta! Jeżeli natomiast długość przesiadki będzie trwać ponad 24 godziny, to wtedy wiza tranzytowa będzie potrzebna i należy ja wyrobić.

27. Mam wykupiony rejs i chcę wejść na teren Rosji, ale bez grupy turystycznej, z którą płynę. Czy potrzebuję wizy?

W takim przypadku należy ubiegać się o wizę w ramach programu „72 godziny bez wizy”. Wiza ta pozwala przebywać na terytorium Rosji bez pozostałych osób z grupy turystycznej (samemu) do 72 godzin.

28. Jak uzyskać wizę zezwalającą na zejście ze statku i zwiedzanie Rosji?

Aby uzyskać taką wizę, należy przedstawić Konsulowi dokumenty podróżne wydane przez organizatora rejsu, a także wniosek potwierdzający chęć zwiedzania Rosji, czyli zejścia ze statku bez wykupowania wycieczki dla grupy.

29. W przypadku których wiz potrzebne jest zaświadczenie o tym, że nie jest się nosicielem wirusa HIV?

Zaświadczenie o braku nosicielstwa wirusa HIV potrzebne jest w przypadku ubiegania się o wizy pracownicze oraz naukowe.

30. Czy jest możliwość, aby złożyć dokumenty na dwie wizy jednocześnie lub złożyć dokumenty o kolejną wizę, pomimo posiadania jeszcze ważnej wizy w paszporcie?

Nie ma takiej możliwości. W paszporcie nie może być dwóch lub więcej ważnych wiz uprawniających do wjazdu na teren Rosji.

31. Jak wygląda wiza do Rosji

Zdjęcie wizy do Rosji

Wiza rosyjska w paszporcie.

Rosja - Najciekawsze teksty z naszego blogu

Top 5 państw z wizą, które koniecznie musisz odwiedzić w 2015 roku!

Jeśli masz poczucie, że popularne europejskie państwa znasz już jak własną kieszeń i są dla Ciebie za mało atrakcyjne wybierz Rosję! To jeden z pięciu najciekawszych kierunków wizowych w tym roku. A dlaczego warto tam pojechać? Ten niepowtarzalny klimat, wspaniali ludzie, niesamowite zabytki czy piękne...

Czytaj więcej

Podróż życia - W 7 dni przez Syberię Koleją Transsyberyjską

Jeśli marzysz o podróży Koleją Transsyberyjską, to zdecydowanie zacznij odkładać fundusze. To jedna z tych wypraw, które trzeba koniecznie przeżyć! Ile trwa taki wyjazd, co trzeba ze sobą zabrać, na co trzeba być przygotowanym, co może Cię pozytywnie zaskoczyć a co wprawić w osłupienie? Koniecznie przeczytaj poradnik...

Czytaj więcej

Nadzwyczajna kopalnia soli w Jekaterynburgu

Oczywiście kopalnia soli w Wieliczce jest unikatowa w skali światowej, jednakże w Jekaterynburgu znajduje się równie ciekawa i intrygująca kopalnia soli. Ta, swoją wyjątkowość zawdzięcza surrealistycznym kolorom, powstałym w wyniku znajdujących się na ścianach karnalitu. Ta mieszanka tworzy niesamowite wzory o różnych kolorach...

Czytaj więcej

Doświadczenie

Z powodzeniem świadczymy szeroko zakrojone usługi turystyczne od 2005 roku.

Rzetelna firma

Przynależność do Polskiej Izby Turystyki od 2007 roku jest gwarancją naszej rzetelności i jakości.

Technologia

Nasze usługi są dostępne na wszystkich urządzeniach przenośnych oraz stacjonarnych.

Kontakt

Warszawa 22 828 13 04

Kraków 12 422 22 09

Gdynia 58 350 06 38

Referencje

Z Aina Travel współpracujemy od kwietnia 2009 r. w zakresie organizacji podróży – marzeń naszych podopiecznych. Jesteśmy bardzo zadowoleni z wysokiej jakości oferowanych usług.
Fundacja Mam Marzenie

Najpopularniejsza strona wizowa

Jesteśmy najpopularniejszym serwisem pośrednictwa wizowego w Polce.

Według Alexa Rank z dnia 01.04.2016

Płatności

W biurach w Krakowie i Warszawie akceptujemy karty płatnicze i kredytowe, a także gotówkę. Wystawiamy również faktury VAT... więcej

     

Afiliacja wizowa

Bezpłatna Afiliacja Wizowa, to forma współpracy pomiędzy aina.pl a właścicielami witryn internetowych... więcej

© 2005 - 2016 Aina Travel Sp. z o.o. - Sereno Fenn'a 14/1 31-143 Kraków - ul. Nowogrodzka 31 pok. 324 00-511 Warszawa - Cookies - Regulamin - Blog - Mapa strony - O nas + Opinie o Aina Travel

Projekt siedziby naszego biura wykonało: MOTIFO - Projektowanie Wnętrz.