Rosja St. Petersburg

Jak zdobyć wizę do Rosji – krok po kroku

Nasz proces wizowy rozpoczynamy od aplikacji online. Obywatele krajów strefy Schengen (w tym Polski), muszą aplikować o wizę przed wjazdem do Rosji. Obwód Kaliningradzki również jest częścią federacji, dlatego do niego również należy wcześniej wyrobić wizę. 

Wiza do Rosji - dokumenty

Przygotuj konkretne dokumenty, w tym:

  1.  skan paszportu (ważny przynajmniej 180 dni po dacie podróży),
  2.  aktualne zdjęcie paszportowe (z datą ważności do pół roku) – wymagania dotyczące zdjęcia znajdziesz tutaj. 
  3. obowiązkowe ubezpieczenie opiewające pokrywające koszty leczenia minimum na 30 tysięcy Euro obejmujące ŚWIAT – na okres ważności wizy.
  4. obowiązkowa rezerwacja hotelowa w planowanych miejscach na cały okres ważności wizy,
  5. voucher turystyczny (to nie jest rezerwacja hotelowa)
  6. wypełniony wniosek wizowy.

Za pośrednictwem naszego biura możesz również aplikować o ubezpieczenie i voucher turystyczny (czyli poparcie wizowe) do Rosji. Zrobisz to wypełniając formularz

Jaki rodzaj wizy wybrać?

Na naszej stronie możesz wybrać jedną z kilku rodzajów wiz. W tym: wizę prywatną, tranzytową, pracowniczą, humanitarną, sportową, studencką lub dziennikarską.   
Wydawane są w 3 trybach – 1-krotnym, 2-krotnym i wielokrotnym, na okres 30, 60 lub 90 dni.

Opisy wiz

Za pośrednictwem naszego biura podróży możesz ubiegać się o następujące rodzaje wiz:

Wiza turystyczna

Dedykowana osobom, które wybierają się do Rosji w celach turystycznych. Wymagana jest rezerwacja hotelowa i voucher/poparcie wizowe (możesz o nie aplikować za pośrednictwem naszego biura podróży podczas aplikacji).

Wiza biznesowa/służbowa

Dedykowana dla osób, które przyjeżdżają na teren Rosji w celach biznesowych lub służbowych. Jest wydawana w formie jednokrotnej do 30 dni, 2-krotnej na od 60 do 90 dni i wielokrotna ważna od 180 dni do roku. Podstawą do otrzymania takiej wizy jest zaproszenie honorowane przez konsulat rosyjski.

Wiza studencka

Dedykowana wszystkim, którzy podróżują do Rosji w celach naukowych, podejmują się różnego rodzaju wymian studenckich oraz tym, którzy pragną wziąć udział w konferencjach naukowych organizowanych na terenie Rosji

Wiza dziennikarska

O tę wizę ubiegać się mogą dziennikarze instytucji posiadających akredytację w konsulacie. Nadawana jest na podstawie listu do redakcji i kopii legitymacji dziennikarskiej. 

Wiza pracownicza

Nadawana jest na podstawie dokładnie określonej daty na zaproszeniu. Może być – albo 1-krotna 90-dniowa, albo wielokrotna kilkuletnia. Aplikując o tę wizę należy przedstawić również zaświadczenie o badaniu na HIV z negatywnym wynikiem. Badanie nie może być wykonane później niż 3 miesiące przed wizytą w Rosji. 

Ważne informacje - wiza do Rosji

  1. Każda z wiz do Rosji wydawana jest na podstawie daty dziennej, podanej na zaproszeniu lub voucherze turystycznym. Termin wyznaczający ważność wizy, nie może być wcześniejszy od daty odbioru gotowej wizy z konsulatu. Jeśli nie masz vouchera – nie mart się – pomożemy Ci go wyrobić! 
  2. Wiza turystyczna na Kaukaz ma wydłużony tryb wizowania – od 8 do 10 dni roboczych.

Jak długo trwa wyrabianie wizy do Rosji?

Czas wyrabiania wizy za pośrednictwem naszego biura podróży to 6 dni roboczych w trybie standardowym i 3 dni robocze w trybie ekspresowych. Uwzględniając czas na skompletowanie dokumentów oraz przesyłkę kurierską wizę otrzymasz po około 10 dniach, a wizę w trybie ekspresowym w 7 dni. 

Ubezpieczenia do Rosji

Wjeżdżając na teren Federacji Rosyjskiej musisz posiadać ważne ubezpieczenie. Dlatego podczas składania aplikacji wizowej należy przedstawić kopię ważnego ubezpieczenia akceptowanego na terenie Rosji (suma ubezpieczenia opiewająca na 30 tysięcy Euro KL). Dane, które muszą pojawić się na dokumencie to: numer polisy, imiona i nazwisko osoby ubezpieczonej, daty ubezpieczania od – do, kwota i zakres ubezpieczenia (na obszarze Federacji Rosyjskiej lub na całym świecie). 

Możesz skorzystać z naszych usług i ubezpieczyć się tutaj

Wybór usług oferowanych przez Aina Travel to – oszczędność czasu, pieniędzy i zbędnych nerwów! Co najważniejsze –gwarantujemy Ci uczciwą i bezpieczną drogę zdobycia wizy!

Masz jeszcze inne pytania? Skontaktuj się z nami!

Poznaj nasze media: