Wiza dla dziecka do USA

Wiza dla dziecka do USA – krok po kroku

Zabierasz swojego maluszka w podróż do Stanów razem z sobą? W tym poradniku otrzymasz informacje, jakie dokumenty musisz przygotować, aby otrzymać wizę dla dziecka oraz razem z nim legalnie udać się do USA.

Wiza dla dziecka do USA - informacje

Dowiedz się jakie dokumenty musisz przygotować, jeśli chcesz ubiegać się o wizę dla dziecka do Stanów Zjednoczonych:

  • wypełniony wniosek wizowy 
  • skan ważnego paszportu dziecka( paszport ważny m.in. 6 miesięcy po zakończeniu ważności wizy), z 2 wolnymi stronami obok siebie
  • zdjęcie dziecka w formie elektronicznej – pobierz wymagania dot. zdjęcia
  • jeżeli jedno z rodziców dziecka posiada ważną wizę nieimigracyjną, potrzebne jest załączenie kopii wizy rodzica do dokumentów dziecka. W przypadku, gdy oboje rodzice posiadają ważne wizy- wtedy zalecane jest załączenie 2 kopii wiz, obojga rodziców.
  • w podaniu wizowym dziecka, rodzice powinni jasno zaznaczyć, czy dziecko podróżuje z jednym czy z dwojgiem rodziców. 
  • jeżeli dziecko podróżuje bez rodziców – należy załączyć list opiekuna prawnego/rodzica wyjaśniający, dlaczego dziecko podróżuje samo lub z inną osobą towarzyszącą oraz co planuje robić w USA etc.
  • w przypadku, jeżeli nazwiska rodziców i dziecka są różne, należy dostarczyć odpis skróconego aktu urodzenia lub postanowienie sądowe o adopcji.                  

Czy dziecko musi mieć wizę do USA?

Wszyscy obywatele polscy oraz ich dzieci wybierające się do Stanów Zjednoczonych, muszą posiadać wizę. Dzieci poniżej 14 roku życia, posiadające obywatelstwo polskie i mieszkające w Polsce na stałe – nie muszą mieć zeskanowanych odcisków palców i stawiać się osobiście na rozmowę z konsulem. 

Ważność wizy

Za pośrednictwem naszej strony internetowej czas wyrabiania wizy określony jest jako 3 lub 5 dni roboczych. To okres, w którym weryfikujemy oraz przygotowujemy aplikację wizową do USA. Do tego czasu należy jeszcze doliczyć czas oczekiwania na rozmowę z konsulem (w zależności od sezonu od 1 do 4 tygodni). Jeśli konsul pozytywnie rozpatrzy aplikację, na paszport z wizą trzeba poczekać jeszcze ok. 5 dni roboczych. Każdy nasz klient  otrzymuje instrukcje odnośnie sposobu rozmawiania z konsulem oraz otrzymuje informacje o terminie spotkania. Przygotowujemy wszelkie wymagane dokumenty, które wysyłamy do naszych klientów mailem lub wydrukowane pocztą. Samą procedurę wizową najlepiej rozpocząć 1,5 miesiąca przed planowaną wyprawą. 

Masz jeszcze inne pytania? Rodzaj wizy, o który aplikujesz nie jest na naszej stronie głównej? Skontaktuj się z nami! 

Wybór usług oferowanych przez Aina Travel to – oszczędność czasu, pieniędzy i zbędnych nerwów! Co najważniejsze –gwarantujemy Ci uczciwą i bezpieczną drogę zdobycia wizy!

Poznaj nasze media: