Legalizacja dokumentów do Kataru

Legalizacja polskich dokumentów – Katar (do obrotu prawnego)

5 (100%) 1 vote

Aby uzyskać uprawomocnienie polskich dokumentów w Katarze należy wcześniej zalegalizować swoje dokumenty w polskich instytucjach uwierzytelniających. Ponieważ Katar nie należy do sygnatariuszy konwencji haskiej, dlatego czeka Cię standardowa procedura legalizacji dokumentów

Legalizacja dokumentów Katar - informacje

Które dokumenty podegają legalizacji:

  • dyplomy urzędowe (w tym m. in.: akty urodzenia, małżeństwa, zaświadczenie o niekaralności)
  • dyplomy szkół uczelni wyższych oraz starą i nową maturę
  • dokumenty handlowe (w tym m.in.: faktury, upoważnienia, świadectwa pochodzenia)
  • wszystkie inne dokumenty tj. ksero paszportu, badania lekarskie oraz upoważnienia)

Proces legalizacji - krok po kroku

Dla każdego z dokumentów proces legalizacji jest trochę inny. W opisie przedstawiamy typowy proces dla przykładu aktu urodzenia, jeżeli samodzielnie podjąłbyś się takiego zadania. 

Odpis aktu urodzenia

Odpis aktu urodzenia wydaje się odpłatnie z woli wnioskodawcy. Możesz go złożyć osobiście w Urzędzie Stanu Cywilnego, korespondencyjnie, elektronicznie lub z pomocą pośrednika.

Istnieje kilka rodzajów odpisów: skrócony, wielojęzyczny odpis skrócony i odpis zupełny. Wielojęzyczny nie wymaga tłumaczenia i może być przydatny, kiedy chcesz załatwić jakąś sprawę za granicą. Ten rodzaj odpisu dostaje się tylko w formie papierowej (inne odpisy można też dostać w formie elektronicznej).

Do wypełnionego formularzu wniosku o odpis aktu urodzenia musisz dołączyć: potwierdzenie, że dokonałeś opłaty skarbowej, dokument, potwierdzający twój interes prawny (w razie gdy np. chcesz dostać odpis aktu urodzenia swojego dziecka) oraz do okazania – dokument tożsamości. Koszt odpisu skróconego i odpisu wielojęzycznego to 22 zł, a odpisu zupełnego – 33 zł. Na odpis czeka się do 10 dni roboczych i jest on ważny do 3 miesięcy.

Tłumaczenie

W niektórych przypadkach jest potrzebne tłumaczenie aktu urodzenia. Przykładowo: dziecko urodzi się za granicą, a rodzice będą chcieli umiejscowić akt urodzenia -należy przetłumaczyć dokument dla Urzędu Stanu Cywilnego właściwego dla ostatniego miejsca zamieszkania jednego z rodziców.

Tłumaczenie aktu urodzenia jest również wymagane, gdy ubiegasz się o polski paszport za granicą dla dziecka, które nie urodziło się w Polsce i w związku z tym nie posiada numeru PESEL.

Do przetłumaczenia aktu urodzenia potrzebny jest tłumacz przysięgły. Wynika to z faktu, iż akt urodzenia jest oficjalnym dokumentem państwowym. Cena takiego tłumaczenia zależy od języka z jakiego/na jaki akt ma być tłumaczony.

Ministerstwo Spraw Zagranicznych (MSZ)

Legalizacją dokumentów wydanych za granicą zajmuje się polska placówka dyplomatyczna, natomiast w Polsce – Dział Legalizacji Ministerstwa Spraw Zagranicznych w Warszawie.

Samodzielne legalizowanie dokumentów wiąże się najpierw z wizytą w MSZ, a następnie w przedstawicielstwie dyplomatycznym lub urzędzie konsularnym danego państwa akredytowanym na terytorium RP. 

Przed wizytą w Warszawie należy przygotować: dokumenty, które mają być legalizowanie (w niektórych przypadkach wymagane jest uzyskanie wcześniejszej legalizacji) + dokument potwierdzający wniesienie opłaty skarbowej za każdy dokument, który ma być legalizowany.

Ambasada/konsulat Kataru w Polsce

Ambasada Kataru w Polsce mieści się w Warszawie przy ul. Książęcej 15. Jest to jedyna taka placówka w Polsce. Godziny otwarcia to od 09:00 – 15:00, ale mogą się nieoczekiwanie zmienić. Samodzielna wizyta w Ambasadzie powinna być poprzedzona umówionym terminem przed dokonaniem wizyty.

Co aina zrobi za (dla) Ciebie?

1. Szybko określamy wycenę oraz podajemy informację, które dokumenty podlegają apostille i legalizacji. Nasza cena za pośrednictwo w standardzie to 145 zł. Możesz policzyć, ile samodzielnie będzie kosztowało Cię czasiu i pieniędzy latanie z wizytami od urzędów, do MSZ aż do ambasady w Warszawie. 

2. Otrzymujesz zalegalizowane dokumenty nawet w 1 dzień. Najczęściej jest to od 2 do 3 dni. Korespondencyjnie w MSZ procedura może trwać do miesiąca.

3. Odbierasz dokument bezpośrednio z naszej placówki lub zamawiając kuriera –  wszystko bez wychodzenia z domu, bez konieczności częstych podróży w godzinach pracy do Warszawy 😉

Zainteresowany/a? Super – jesteśmy do Twojej dyspozycji TUTAJ.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on vk
Share on delicious
Share on telegram

Poznaj nasze media: