Wiza do Egiptu

Wiza do Egiptu – krok po kroku

Zobaczyć piramidę Cheopsa,  wielkiego Sfinksa czy Abu Simbel? Wszystko to będzie możliwe z wizą turystyczną do Egiptu. Ten poradnik wskaże Ci, jakie wymagania wizowe musisz spełnić, aby uzyskać wizę do Egiptu.

Wiza do Egiptu - informacje

W zależności od celu wyjazdu (turystyczny lub biznesowy), musisz skompletować odpowiednie dokumenty:

  • paszport (ważny na co najmniej 180 dni po dacie zakończenia podróży)
  •  kolorowy skan paszportu (pierwsza strona z danymi)
  • do tradycyjnej wizy – 2 x aktualne zdjęcia (tutaj pobierzesz wymagania)
  • wypełniony wniosek wizowy 
  • przy wizie biznesowej – zaproszenie od firmy (pobierz wzór)

Ważność wizy

Ważność wizy jest zdeterminowana krotnością i rodzajem wizy. Turystyczna e-wiza jedno- i wielokrotna upoważnia Cię do przebywania maksymalnie 30 dni na terenie Egiptu i jest ważna na tyle dni, ile określisz we wniosku wizowym.Tradycyjna wiza 1-krotna uprawnia do przebywania 30 dni na terenie Egiptu i jest ważna do 90 dni – natomiast czas jej wyrabiania to w trybie standardowym 8 dni roboczych, a 5 dni w trybie ekspresowym. 

Czas wyrabiania

Jeśli zależy Ci na czasie, to wybierz e-wizę, którą dostaniesz w 2 dni robocze po wypełnieniu wniosku. Tradycyjną wizę turystyczną lub biznesową 1-krotną lub wielokrotną otrzymasz po 8 dniach w trybie standardowym, a 5 w trybie ekspresowym. 

Rodzaje wiz

Na stronie aina.pl możesz skorzystać z kilku typów wiz:

turystycznej – najczęściej wybierany typ wiz. Dedykowany osobom, które odwiedzają Egipt w celach turystycznych. 

biznesowej – wydawanej dla uczestników targów branżowych, osób podejmujących się rozmów handlowych na terenie Egiptu. 

Ważne informacje

O 30-dniową 1-krotną wizę turystyczną do Egiptu należy aplikować do 7 dni przed wyjazdem.

Masz jeszcze inne pytania? Skontaktuj się z nami!

Wybór usług oferowanych przez aina.pl to – oszczędność czasu, pieniędzy i zbędnych nerwów! Przede wszystkim gwarantujemy Ci uczciwą i bezpieczną drogę zdobycia wizy!

Poznaj nasze media: