Wiza do Indii. Aplikuj online.

Wiza do Indii – krok po kroku

Oceń ten post

Bez względu na to, jakiego kraju jesteś obywatelem – wyjeżdżając do Indii, musisz aplikować o wizę. Twoim pierwszym krokiem powinno być wypełnienie wniosku online. 

Wiza do Indii - informacje

W zależności od tego, jak często będziesz wjeżdżał i wyjeżdżał z Indii, możesz wybrać wizę: 1-krotną, 2-krotną lub wielokrotną. Za pośrednictwem naszego biura podróży możesz skorzystać z e-wizy, która zostanie Ci wysłana na maila i bez pobierania danych biometrycznych.

*Można ją uzyskać tylko podróżując samolotem na następujących lotniskach: Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bengaluru, Calicut, Chennai, Chandigarh, Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mangalore, Mumbai, Nagpur, Pune, Tiruchirapalli, Trivandrum, Varanasi i Vishakhapatnam lub statkiem do następujących portów: Cochin, Goa, Mangalore, Mumbai, Chennai. 

Wymagane dokumenty

Wśród wymaganych dokumentów do e-wizy powinieneś znaleźć się:  skan paszportu (ważny co najmniej 180 dni po dacie zakończenia planowanej podróży) oraz skan aktualnego zdjęcia paszportowego. Wymagania dotyczące zdjęcia znajdziesz tutaj

Jeżeli wybierasz się do Indii w innych celach niż turystycznych, w przypadku wizy biznesowej potrzebujesz:  zaproszenie od firmy lub organizacji indyjskiej napisane na papierze firmowym w języku angielskim. Dokument powinien być podpisany przez uprawnioną osobę, stosowanie opieczętowany oraz zawierać dokładne informacje odnośnie planowanego stażu i praktyk oraz czasu ich trwania. Dotyczy to również spotkań biznesowych lub szkoleń. 

Jeżeli prowadzisz działalność na terenach Indii to będzie Ci potrzebna kopia dokumentu rejestracji firmy lub organizacji w Indiach. Wszystkie wytyczne znajdziesz tutaj.

Będąc wolontariuszem AIESEC musisz zaopatrzyć się za pośrednictwem siedziby AIESEC Polska odpowiedniego, podpisanego pisma potwierdzające przyjęcie wnioskodawcy na praktyki oraz pismo zawierające ofertę stażu bądź praktyk. Z AIESEC India będą Ci potrzebne dokumenty zawierające informacje o stażu i praktykach oraz potwierdzenie, że firma lub organizacja zgodziła się przyjąć wnioskodawcę na staż bądź praktyki. 

Rodzaje wiz do Indii

  1. Turystyczna (E-wiza) – przeznaczona do celów turystycznych. Dedykowana również dla osób jadących na różnego rodzaju spotkania biznesowe oraz wizytujących na różnych targach. Wiza turystyczna jest ważna 30 dni od momentu wjazdu do Indii.
  2. Biznesowa (E-wiza) – dedykowana biznesmenom oraz osobom, którzy planują udział w targach branżowych. Jest również przeznaczona dla osób, które biorą udział w szkoleniach, zajmują się badaniem jakości produktów na rynku. Czas obowiązywania wizy biznesowej to 30 dni od momentu wjazdu do Indii.
  3.  Medyczna – przeznaczona dla osób, które wybierają się do Indii na terapię poważnych schorzeń lub operację. Ważność wizy jest rozpatrywana na podstawie dat podanych na piśmie. 

  4. Medyczna (E-wiza) – podobnie jak powyżej – dedykowana osobom, które jadą ze względu na poważne schorzenia. Obowiązuje przez 30 dni od momentu wjazdu do Indii. 

  5. Konferencyjna (E-wiza)  – przeznaczona dla osób, które biorą udział w różnego rodzaju konferencjach i sympozjach. Jest ważna na 180 dni od momentu wydania. 

  6. Tranzytowa dla marynarzy – wydawana marynarzom, przesiadającym się na statek. Wydawana na czas określony w piśmie delegującym.

  7. AIESEC – wydawana na czas wolontariatu, określonego według dat podanych na zaproszeniu.

Czas wyrabiania

Korzystając z usług konsulatu, czas wyrabiania nie jest ściśle ustalony, a może trwać nawet do miesiąca. Za pośrednictwem aina.pl wizę wyrobisz w trybie standardowym w 4 dni robocze, a w trybie ekspresowym w 3 dni robocze.

Wybór usług oferowanych przez aina.pl to – oszczędność czasu, pieniędzy i zbędnych nerwów! Przede wszystkim gwarantujemy Ci uczciwą i bezpieczną drogę zdobycia wizy!

Masz jeszcze inne pytania? Skontaktuj się z nami!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on vk
Share on reddit
Share on delicious

Poznaj nasze media:

Wiza do Indii – krok po kroku

Oceń ten post Bez względu na to, jakiego kraju jesteś obywatelem – wyjeżdżając do Indii, musisz aplikować o wizę. Twoim pierwszym krokiem powinno być wypełnienie

więcej